P. JAVORČÍK: Druhý rozpočtový summit by už mohol priniesť dohodu

24.01.2013 Celý región

Bratislava 24. januára (TASR) - Európski lídri by sa mohli definitívne dohodnúť na podobe viacročného rozpočtu Európskej únie (EÚ) na svojom druhom mimoriadnom summite venovanom tejto téme. Ten sa bude konať 7. a 8. februára tohto roka.

Prvé rokovanie na najvyššej úrovni v Bruseli vlani v novembri dohodu neprinieslo.

"Lídri sa rozišli s tým, že sa nedohodli, ale celková atmosféra bola oproti očakávaniam pozitívnejšia. Myslím, že sme pomerne ďaleko v tom, aby sme sa na druhýkrát už dohodli. Aj historická skúsenosť hovorí, že práve druhé stretnutie k viacročnému finančnému rámcu už väčšinou prinieslo kompromisnú dohodu," uviedol pre TASR štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Javorčík.

Vyjednávací priestor sa totiž podľa neho postupne zužuje. "Hovoríme o kompromise, ktorý sa nachádza niekde v rozmedzí 973 miliárd mínus 30 miliárd eur. Predpokladám, že ako pri každom kompromise, aj v tomto prípade každá strana niečo spustí a nájdeme sa niekde v strede tohto rozptylu," avizoval Javorčík.

Pre Slovensko pritom podľa neho nie je kľúčová celková výsledná suma, ale skôr spôsob, akým bude rozdelená medzi jednotlivé kapitoly rozpočtu. "Pre nás je prioritou, aby tých niekoľko miliárd navyše v škrtoch nešlo na úkor z nášho pohľadu kľúčových oblastí – kohézna politika, poľnohospodárstvo. Verím, že tak, ako sú momentálne nastavené rokovania, zásadné škrty kohéznej politiky už nebudú," doplnil. Slovensko je podľa neho jednou z mála krajín, ktoré môžu na roky 2014 až 2020 očakávať zachovanie, prípadne aj navýšenie eurofondov oproti súčasnému obdobiu.

Prípadnú dohodu lídrov členských krajín o eurorozpočte by mohol ešte skomplikovať Európsky parlament (EP), ktorého šéf Martin Schulz opakovane vyhlasoval, že s ďalšími škrtmi nebude súhlasiť. Zablokovať totiž môže legislatívu, ktorá na viacročný finančný rámec nadväzuje. Javorčík sa však domnieva, že aj EP nakoniec pristúpi k určitému kompromisu. "Nie je ani v záujme parlamentu, aby nebola dohoda a išlo sa na ročné rozpočtovanie, čo sa spomínalo ako alternatíva," upozornil s tým, že každoročné rokovania o rozpočte by boli ešte komplikovanejšie, ako je aktuálna situácia.
 

Vyberte región